Претседател

(Google Translate)

Љубе Бошкоски

Дата и место на раѓање: 24.10.1960, с. Челопек, Тетовско
Образование: Дипломиран правник, Универзитет Св. Кирил и Методиј – Скопје

Професионален ангажман:

1986
Фонд за здраство – Пула
1987
Заменик директор Здраствен дом – Ровињ
1998 – 2001
Заменик Директор во Управата за безбедност и контраразузнавање – МВР
2001
Државен секретар при Минстерството за внатрешни работи – МВР
2001
Министер за внатрешни работи – МВP
2004
Префрлен во Судот за воени злосторства во Хаг – Холандија
2004
Автор на книгата – Мојата борба за Македонија
2008
Ослободен и прогласен за невин од сите обвиненија од страна на Хашкиот трибунал
2009
Независен претседателски кандитат на Република Македонија
2018
Посебен советник за странски инвестиции во Владата на Република Северна Македонија

Партиски ангажман:

1990
Член и основач на ВМРО – ДПМНЕ
1990 – 2008
Член на Централниот комитет на ВМРО ДПМНЕ; Претседател и секретар на задграничен комитет на ВМРО-ДПМНЕ за Хрватска и Италија
2002 – 2006
Пратеник во македонскиот парламент од редовите на ВМРО-ДПМНЕ
29.05.2009Формирање на политичка партија Обединети за Македонија и нејзин Претседател